Које су предности дрвених играчака?

October 18, 2023 By Ana 0
Дрвене играчке

Дрвене играчке постоје вековима и данас су популаран избор за родитеље и старатеље. Не само да су естетски пријатни, већ нуде и бројне предности когнитивном, емоционалном и социјалном развоју деце. У овом чланку ћемо истражити неке од најзначајнијих предности играња дрвеним играчкама и зашто су оне можда бољи избор од својих пластичних. Од подстицања креативности до подстицања вештина решавања проблема, има много тога да се открије о предностима дрвених играчака.

Које су когнитивне предности играња дрвеним играчкама?


Играчке и игра природно пружају могућности за увежбавање различитих вештина мишљења, као што су имитација, узрок и последица, решавање проблема и симболичко размишљање. Играње дрвеним играчкама може деци понудити неколико когнитивних предности. Ево неких од најзначајнијих:

Подстиче машту и креативност: дрвене играчке су једноставног дизајна, што оставља много простора за машту детета. Деца могу смислити сопствене приче и сценарије, стварајући нове светове и ликове уз помоћ својих дрвених играчака.


Развија вештине решавања проблема: Дрвене играчке често захтевају од деце да схвате како да их саставе или раставе, што може помоћи у развоју вештина решавања проблема. Деца такође могу да експериментишу са различитим начинима игре са дрвеним играчкама, подстичући их на креативно и критичко размишљање.
Побољшава координацију руку и очију: Манипулисање дрвеним играчкама, као што су слагалице или грађевински блокови, може помоћи у побољшању координације руку и очију код детета. Деца морају да ускладе покрете руку са својом визуелном перцепцијом да би успешно комуницирала са играчкама.


Побољшава просторно резоновање: Дрвене играчке, као што су блокови, могу помоћи деци да развију вештине просторног закључивања. Схвативши како се различити делови уклапају у структуру, деца могу научити о просторним односима, као што су величина, облик и правац.
Повећава памћење и концентрацију: играње дрвеним играчкама такође може помоћи у побољшању памћења и концентрације детета. Деца треба да запамте како да саставе различите делове или са којим играчкама су се већ играла, што може побољшати њихове вештине памћења. Процес играња са дрвеним играчкама такође може помоћи да се побољша распон пажње и фокус детета.


Зашто је дрво боље од пластике за децу?


Иако и дрвене и пластичне играчке имају своје предности и мане, многи родитељи и стручњаци преферирају дрвене играчке у односу на пластичне из неколико разлога:

Безбедност: Дрвене играчке се генерално сматрају сигурнијим од пластичних играчака јер не садрже штетне хемикалије као што су БПА, фталати и ПВЦ. Ове хемикалије могу бити токсичне и могу представљати ризик по здравље деце, посебно ако жваћу или сишу играчке.


Трајност: Дрвене играчке су обично издржљивије од пластичних јер је мања вероватноћа да ће се поломити или истрошити. Дрвене играчке се такође могу брусити или поправити ако се оштете, што их чини дуготрајнијом инвестицијом.
Еколошки прихватљиве: Дрвене играчке се често праве од одрживих материјала, што их чини еколошки прихватљивијим од пластичних играчака, које су често направљене од необновљивих ресурса. Поред тога, дрвене играчке су биоразградиве и могу се рециклирати или компостирати на крају свог животног века.
Образовна вредност: Дрвене играчке могу да понуде већу образовну вредност од пластичних јер често захтевају више креативности, маште и вештина решавања проблема за игру. Дрвене играчке такође могу помоћи деци да развију своје фине моторичке вештине и координацију руку и очију.
Естетика: Многи људи више воле изглед и осећај дрвених играчака у односу на пластичне играчке. Дрвене играчке имају природан, класичан изглед који може употпунити сваки декор и пружити топлу и привлачну атмосферу. Поред тога, дрвене играчке често имају угодну текстуру и мирис који могу стимулисати чула детета.