Vaspitanje igrom – Vreme u kojem živimo,problem podizanja mladih generacija

January 14, 2023 By Ana 0
poklon za decu, igracke za decu, drvene igracke, montesori, montesori igracke, pametne kocke, pametne kucice,drvene kucice montesori, interaktivne table, busycube,busyhouse,edukativne igracke, poklon za bebe, didakticke igracke,najbolji poklon za dete

Vreme u kojem živimo smatramo izuzetnim i teškim istovremeno, po mnogo čemu. Po načinu prihvatanja života, savladavanja različitih prepreka, ophodjenja ljudi medju sobom…

Iz ove izuzetnosti nastali su novi pristupi mnogim problemima svakodnevnice. Medju njima ističe se i jedan od najstarijih – Problem podizanja mladih generacija .

O problemu vaspitanja uopšte , najčešće se govori sa izvesnim nezadovoljstvom i negodovanjem starijih prema normama vladanja i ponašanja generacija koje dolaze posle njih.

Samo nezadovoljstvo starijih u odnosu na mlade i specifičnost sadašnjice navoda na potrebu za jačanjem savremenih mehanizma vaspitavanja. Jednim od aktuelnih i neprevazidjenih medoda vaspitavanja u najranijoj mladosti dece, smatramo metod vaspitanja kroz igru !

Na žalost možemo konstatovati da je igra kao metod vaspitanja u našoj sredini i danas nedovoljo afirmisana. Čak i u vaspitno-obrazovnim ustanovama u kojim se u većoj meri primenjuju , igre nemaju ni opravdanu , ni na višem nivou zasnovanu metodičku podlogu. Mnogo su bliže ideji ubijanja slobodnog vremena , zabavi i razonodi , kako bi brže prošlo vreme, nego visoko kreativnoj primeni igre što je njen inače vaspitni zadatak!

Uticaj igre u procesima vaspitanja ili negodovanja dečijeg duha zasnivaju se na uskoj povezanosti i što većem usaglašavanju igre kao fenomena ispoljavanja čoveka, kao jednog od mnogobrojnih njegovih oblika življenja, sa razvojem ukupnih ljudskih potencijala.

Sagledavajući značaj igre kao metod vaspitanja, zalažemo se obrazovanje visokostručnog kadra u predškolskim ustanovama.