Bubna opna ušna školjka – povrede, bol, zarastanje

May 27, 2022 By Ana 0

Bubna opna ušna školjka

Povrede ušne školjke i bubne opne – bol opominje

Udarac prilikom takmičenja u nekom sportu ili tokom dečije igre može izazvati ozbiljne povrede koje kasnije ni operacija ili plastična hirurgija nece moći sasvim da dovede u red.
Povreda bubne opne ili ušne školjke može se desiti jakim udarcem po uvetu dlanom ili nekim predmetom tokom dečije igre ili sportskog dogadjaja.

Bubna opna ušna školjka – otok

Ako se osim bola na mestu udarca pojavi i otok, zabubnji u uvu ili se vidi krvni podliv trebalo bi bez odlaganja otici lekaru specijalisti otorinolaringologu.

Bubna opna ušna školjka anatomija

Bubna opna je zid koji deli spoljašnje od srednjeg uva. Sastoji se od spoljašnjeg kožnog dela i unutrašnjeg sloja koji je pokriven služokozom srednjeg uva.
Donje dve trećine bubne opne sadrže elastična fibrozna vlakna.Snaznim sabijanjem vazduha dlanom utiskuje se odredjena količina vazduha kroz slusni hodnik koji bubna opna nije u mogućnosti da izdrži i onda puca.

Povrede bubne opne – nisu retke

Ne ispirati uvo. Povrede bubne opne nisu retke u slučaju sportista kojima usi nisu zaštićene štitnicima, što je posebno važno kada su bokseri i vaterpolisti u pitanju.
Ova povreda je česta medju odraslima koji se fizicki obračunavaju, kao i u nesmotrenoj dečijoj igri.

Povrede bubne opne – znak

Prvi znak da je nastala povreda bubne opne je snažan bol , osećaj zapušenosti uva, a ponekad kada je jači udarac u pitanju, nastaje i krvarenje iz uva.
Kada posetite lekara otorinolaringologa prvo što će preduzeti je čiscenje sadržaja spoljašnjeg ušnog kanala usisavanjem , nikada ispiranjem , a zatim se sterilna trakasta gaza , koja je natopljena antibiotskim rastvorom, stavlja na uvo.

Lečenje povrede bubne opne

Lečenje može trajati sedam dana.Toliko je odprilike potrebno bubnoj opni da zaraste bez oziljka.Radi bezbednosti i opreznosti nije preporucljivo ispirati i kvasiti povredjeno uvo.
Ukoliko postoji tzv. ruptura odnosno ukoliko je povreda bubne opne ozbiljnija bez obzira na preduzeto medikamentozno lečenje, postoji mogućnost da će se zadržati manji ili veći otvor kroz koji ulaze mikrobi.

Infekcije koje mogu kasnije dovesti i do oštećenja sluha trebalo bi sprečiti na vreme.

Tada je neophodno preduzeti hirurško lečenje poznatije pod nazivom timpanoplastika.
Ovim hirirskim postupkom, hirurzi zatvaraju otvor na bubnoj opni i normalizuju sluh.
Ponekad, kada se radi o naročito velikoj povredi nastaje i iščašenje slušnih koščica, čak i njihov prelom.
Tada se posebnim hirurškim postupkom uspostavlja kontakt slušnih koščica i prenos zvučnog talasa od bubne opne u unutrašnje uvo.
Čitajte i : Kamen u bubrezima i mokraćnim putevima


Strana tela u bubnoj opni i ušnoj školjci

-Dešava se često da deca u toku igre neznajuci, svašta stavljaju u uvo. Posebno su opasni sitni predmeti, poput onih sitnih baterija za ručni sat, koje svojom kiselinom mogu oštetiti tkiva slusnih organa, mada se u dečijem uvetu može pronaći i zemlja, pikavci, sitni delovi igračaka…
Iz spoljasnjeg kanala nestručnim vadjenjem strano telo može preci u srednje uvo.
Često kada su ovakve povrede u pitanju desava se i infekcija uveta sa upalom. Nelečena zapaljenja mogu ostaviti trajne posledice u obliku trajnog slabljenja sluha.
I kod odraslih se nekada mogu pronaći strani predmeti. Da bi ublažili zubobolju ili bol u uvu veoma su efikasni i popularni stari narodni lekovi kao sto su čuvarkuca, ili čen belog luka.

Često se delovi prirodnih lekova utisnu duboko u slušni hodnik a kada dodju u srednje uvo, iz njega se mogu izvaditi samo hirurskim putem.

Nepažljiva upotreba štapica može oštetiti bubnu opnu

Nepažljiva upotreba štapica za čišćenje ušiju može takodje izazvati upalu ušiju.
Ako prilikom ukljanjanja žute masti iz uveta otpadne vata sa štapica i ostane u ušnom kanalu ona se ponaša kao strano telo i izaziva zapaljenje.
Zaostalu vatu ne bi trebalo nasilno vaditi, nego odmah otići lekaru, koji će specijalnim instrumentima, bez povrede okolnog tkiva, izvaditi i takvo strano telo iz uva.
Primećeno je da zaostala žuta mast prilikom kupanja nabubri i dovodi do trenutne gluvosti a svojim pritiskom može izazvati zapaljenje spoljasnjeg ušnog hodnika.

Povrede ušne školjke

Česte su i povrede ušne školjke izazvane mehaničkom tupom silom, koje najviše dobijaju sportisti.
Posle snažnog udarca na ušnoj školjki se stvara othematom, što bi značilo sakupljanje krvi i tkiva koje je oblaže.
Perihondritis
Ovu povredu, takodje treba odmah leciti, jer se na povredjenom mestu razvijaju bakterije i prouzrokuju zapaljenje poznato pod imenom perihondritis.
– Ukoliko se perihondritis ne leči antibioticima ili hirurski, propada hrskavica i ušna školjka se deformise.
Manja je deformacija otvorene povrede ušne školjke nego nelečene zatvorene povrede budući da se tečnost i krv dreniraju kroz ranu.
Vraćanje oblika ušne školjke u prvobitno stanje je veoma teško, čak i uz pomoć plastične hirurgije.
Sve nelečene povrede ušne školjke i bubne opne mogu da izazovu ozbiljnije komplikacije čak i neke po zivot opasne, kao što su upala moždanica i mozga.
Akupresura, akupunktura, narodni lekovi obično nisu od pomoci u ovakvim oboljenjima.
Specificno je u ovoj vrsti oboljenja to što je prati izrazit bol, otok i upala.