Zaštita od Sunca prirodnim putem

June 16, 2021 By Ana 0
Zaštita od Sunca prirodnim putem

Da nam je svima dosta hemije, to je istina zato ćemo pokušati da odgonetnemo koje su to biljke i sredstva koja mogu pomoći u zaštiti od Sunca prirodnim putem. Vreli letnji dani idu treba se pripremiti posebno ako ste bele, osetljive puti, a ova zaštita najviše pomaže u prevenciji melanoma.

Dermatolog Gordana Marinković odlična je sagovornica kada je dermatologija u pitanju. Ona nam otkriva idealne biljke kada je zaštita od Sunca u pitanju, kao i neke modernije preparate na bazi bilja koji se proizvode u kozmetičkoj industriji.

Koje biljke se koriste u zaštiti od Sunca ?

Svi znamo da hemijski faktori mnogo bolje štite od Sunca , nego biljke. Onu biljku koju možemo naći u preparatima a koja je odlična u zaštiti od Sunca, zove se shea buter.

Zaštita od Sunca prirodnim putem

Osim što biljka Sentela štiti od sunčevih zraka, ona i blokira enzime koji razlažu kolagen, a ti enzimi nse aktiviraju uz pomoć Sunca.

Dakle zaštita od Sunca prirodnim putem može se sprovesti biljkama poput Santele i Gota kola.

Koji ekstrati biljaka su dobri za negu posle sunčanja ?

Dobar hidrirajući faktor je aloja, a avokado je odličan za posle sunčanja. Takodje možemo upotrebiti i morski kolagen, pogotovu ao se nalazimo na moru. On se nalazi u morskim algama a i ružina voda je odlična, ona se kolisti i u plastičnoj hirurgiji.

U drevnom Egiptu shvatili su da kana štiti od sunčevih zraka.

Kako olašati tegobe nastale oštećenjem od sunčevih zraka ?

Zaštitu od oštećenja sunčevih zraka predstavljaju preparati :

  • soje
  • shea butter
  • zeleni ječam
  • kantarion
  • krastavac i jogurt
  • ulje argane

Šta je argana ?

Biljka argana raste u Maroku, može da izdrži veoma dugo a da ne pije vode. Za ulje argane znali su još i domorodci čija je koža izgledala divno. Koze koje su pasle to zelenilo imale su lepu dlaku. Biljka argana je odlična u lečenju izgorele kože.

Maslinovo ulje, Zaštita od Sunca prirodnim putem

Samo po sebi maslinovo ulje ima faktor zaštite četiri. Možete ga pronaći u bilo kojem primorskom mestu a odavno je poznata njegova efikasnost.

Biljke protiv ujeda insekata

Naravno da se od ujeda insekata možete zaštititi i bez mazanja skupocenih krema. Insekti glavom bez obzira beže od :

Neven, lavanda, eukaliptus

Koje se biljke koriste za masnu a koje za suvu kožu ?

Biljke uglavnom nemaju ovu vrstu restrikcije i mogu se kombinovati i koristiti za sve tipove kože. Mada se lavanda preporučuje za osetljiviju kožu, ruža je pogodna za sve tipove kože, bela rada, ljiljan, kadivica mogu izbeleti kožu, slatka detelina za jačanje kapilara.

Za masnu kožu preporučuje se žalfija, slez, kamilica, hamamelis, ulje semenki groždja, seme bundeve… Veoma popularna je maslina, kao i zeleni čaj , gospina trava, alge, malina.

Za suvu kožu kao po pravilu uvek idu ulja. Ulja su najpogodnija i najviše prijaju, obnavljaju, neguju i leče. Neka od njih su :

Žuti noćurak

Avokado

Pšenićne i kukuruzne klice

Ginko

Žen šen

Kanatarion

Sentela

Čitajte i :

MACERAT OD LAVANDE