Macerat od lavande – Prirodni antiseptik i analgetik – Napravite sami !

May 21, 2022 By Ana 0

Macerat od lavande, prirodni antiseptik i analgetik, možete napraviti sami i uživati u pogodnostima koje ovo ulje pruža. Za macerat se uglavnom koriste zdrave biljke koje nisu hemijski tretirane, što svakako onaj ko ima svoju baštu može u njoj lako gajiti lavandu.

Lavanda se veoma brzo širi i razmnožava i slična je ruzmarinu po održavanju, tj. nije joj potrebna posebna nega.

Ukoliko ste se odlučili da sami napravite macerat od lavande, objasnićemo kako da to najlakše uradite.

Kao što smo napomenuli koristite biljke koje su isključivo organski gajene, koje nisu tretirane nikakvim hemijskim sredstvima. Listove lavande trebalo bi brati rano ujutru, cvetove nakon što rosa ispari, znači u toku dana ond kada koncentracije eteričnih ulja u biljkama ima najviše.

Macerat od lavande

Veoma se lako pravi, za njega su vam potrebna samo dva sastojka, zdravo bilje i biljno ulje, a macerat od lavande deluje veoma umirujuće, odličan je za ispravljanje bora, revitalizuje kožu, poboljšava spavanje, opušta grčeve…

Lavanda je lekovita, i zbog lekovitih svojstva uzgaja se još od davnina kada je korišćena za lečenje nesanice i problema sa varenjem.

U Maceratu od lavande možete uživati tokom cele godine.

Šta je macerat

Macerat je pripravak koje se dobija jednostavnim potapanjem lekovitih biljaka u ulje, da bi nakon odredjenog vremena ulje izvuklo sva lekovita svojstva iz biljke.

Ulje se nakon ovog postupka procedi, i stavi na hladno mesto gde se može čuvati i do godinu dana, a po potrebi koristiti.

Macerat od lavande
Macerat od lavande

Macerat možete spravljati od raznih biljaka, ali onaj koji je načešće spravljan je upravo macerat od lavande. A razlog za to su lekovita svojstva lavande kao biljke i preporuke svih onih koji su ga pravili. Pa prema tome ovaj macerat bi definitivno bilo poželjno uvrstiti u svoju kućnu apoteku.

Ne zaboravimo da se preporučije upotreba kvalitetnog biljnog ulja !

Recept za macerat od lavande

Potrebno je :

  • Cvetovi i listovi od lavande
  • nerafinisano biljno ( maslinovo ) ulje
  • staklena flaša od litar

Napunite staklenu flašu od litar sa 2/3 svežim listovima i cvetovima lavande. Zatim do vrha sipajte maslinovig ulja. Flašu je potrebno četiri nedelje držati na suncu, uz svakodnevno okretanje. Kada prođe četiri nedelje, ulje procedite kroz gazu i sipajte u manje bočice ( staklene).

Ulje je potrebno čuvati na hladnom i tamnom mestu. Trudnicama i dojiljama nije preporučljivo koristiti eterična ulja !!

Dejstvo

Macerat od lavande deluje umirujuće na celo telo, posebno na psihičku i emotivnu napetost, ako i na menstrualne, meišićne, probavne grčeve… Odličan je u borbi protiv nesanice, glavobolje. Ublažava akne, ubode komarca, svrab, alergije, opekotine, a odlično se pokazao i kao antiseptik.

Odičan je i za negu lica umesto noćne kreme, revitalizuje kožu, koristi se kod infekcija i upala kože, a takodje inzvanredan je za masažu.